• Pts- Cts: 9:00 – 19:00
  • + 905358993455
  • info@tpkendustri.com
  • Otomotiv

    Otomotiv

    Modelleme: Otomotiv sektöründe tasarım genellikle aracın küçük ölçekli modelinin üretilmesiyle başlar. Özellikle SLA teknolojisi ile üretilen modeller geleneksel metodlarla üretilenlere göre daha detaylı ve doğru sonuçlar veriyor. Tabii daha doğru ve gerçeği yansıtan modeller ise sunumlarda aracın konseptini çok daha iyi ifade ediyor.

    Detay parçalarda ise daha çok en ince detaylarına kadar FDM teknolojisiyle yazdırılan, tüm renk paletine doğru ve gerçek tonlarda sahip modellemeler otomotiv endüstrisinde sıkça kullanılıyor. Hatta otomotivde 3D printer ile yazdırılan bazı modeller ait olduğu parçanın geçmesi gereken testlere de girebiliyor.

    Ön Üretim ve Üretim: 3 boyutlu yazdırma teknolojilerinin otomotiv sektöründe en yaygın kullanıldığı alanlardan biri de jig ve fikstür, termoforming ve enjeksiyon kaplama için düşük maliyetli araçlar üretilmesi. Bu şekilde çok hızlı ve ucuza elde edilen araçlar daha sonra parça üretiminde kullanılıyor. Öte yandan otomotiv sektöründe üretim adetlerinin çok yüksek olması sebebiyle 3 boyutlu yazdırma teknolojisi ana üretim bantlarında değil, hala ara aşamalarda ve modelleme gibi işlerde kullanılıyor.

    Özelleştirme & Kişiselleştirme: Otomotivde 3D printer ile araçların bir veya birkaç parçasını kişisel tercihlere göre farklı üretmek, veya daha çok çeşitlilik yaratmak mümkün olmaya başladı.

    Otomotivde 3D Printer Kullanımının Sağladığı Faydalar

    Ağırlık: Otomotiv’de en önemli konuların başında parçaların ağırlığı geliyor. Ve genellikle tüm çalışmalar da daha hafif, ancak performansı daha yüksek parçalar üretmek için yapılıyor. 3 boyutlu yazdırma teknolojileri ise hafif polymerler ve metaller kullanmaya izin vermesiyle bu alanda öne çıkıyor.

    Karmaşık Şekiller ve Modeller: Aslında ağırlık ve aerodinamiği etkileyen şey bir parçanın şekli diyebiliriz. Genellikle otomotiv parçaları kanallar, boşluklar, ince ağlar veya değişik kavisli formlar içerir. Artık otomotivde 3D printer ile bu şekilde son derece karmaşık parçalar bile hafif ve dayanıklı olarak üretilebiliyor.

    Yüksek Isılara Dayanıklılık: Pek çok otomotiv parçasının çok yüksek ısılarda sorunsuz çalışabilmesi önemli bir kriterdir. 3 boyutlu yazdırma teknolojilerinde kullanılan materyallerin önemli bir kısmı ise (ABS veya PETG gibi) yüksek ısılara dayanıklı olmakla beraber özellikle SLS teknolojisinde kullanılan naylon ve photo-cured polimerler 105 derecenin üzerindeki ısılara dayanabilir.

    Nem: Otomotive üretimindeki pek çok parça nem iticiyken, bir kısmının da en azından neme dayanıklı olması gerekir. Bu konuyla ilgili olarak, otomotivde 3D printer kullanmanın en önemli avantajlarından biri de yazdırılan tüm parçaların su iticilik ve neme dayanıklılık proseslerinden geçme zorunluluğudur. Kullanılan bazı materyallerin doğal olarak su itici olması ise ayrıca bir avantaj.

    Parça Birleştirme: Burada bahsettiğimiz ayrı ayrı parçaları birleştirme değil. 3 boyutlu yazdırma teknolojilerinin karmaşık parçaları üretebildiğinden bahsetmiştik. Bu şekilde birden fazlayı birleştirerek tek parça halinde üretmek de hem maliyet, hem zaman, hem stok takibi açılarından fayda sağlar.

    Call Now Button
    WhatsApp chat