• Pts- Cts: 9:00 – 19:00
  • + 905358993455
  • info@tpkendustri.com
  • CMM&Taşınabilir CMM

    CMM&Taşınabilir CMM

    CMM (Coordinate Measuring Machine), Koordinat ölçme sistemi olarak bilinen bu sistem Kartezyen koordinata göre ölçüm yapmaktadır. X, Y ve Z ekseninde hareket eden sistemin proba bağlı kafası 360 derece kendi ekseninde dönerek çok yönlü ölçüm imkânı sunmaktadır. Bilgisayar kontrolü ile kafa otomatik olarak yönlendirilir ve parça üzerine temas ettiğinde otomatik olarak nokta alınır. Elde edilen noktalar ile geometriler oluşturularak boyutsal ölçümler yapılır. CAD datalı ve CAD datasız ölçüm yapılabilmektedir. CAD datalı ölçüm planlandığında bu plan otomatik olarak tekrar ettirilebilir. CMM tezgâhları boyutsal ölçümler arasında yüksek hassasiyete sahiptir. 1 mikron hatta daha altında hassasiyetinde ölçümler yapılabilir.

    Taşınabilir CMM Nedir?

    Taşınabilir CMM cihazları sabit CMM cihazları gibi koordinat ölçme mantığı ile çalışır. Genellikle 6, 7 veya 8 eksenli olan bu sistemler eksenlerinde bulunan sinyal üreticiler ile veriyi toplarlar. Eksen sayısı arttıkça hassasiyetleri azalır. Sistem ucunda bir prob ile parça yüzeyine temas ettirilir bu esnada tetiğe basılarak bu kotanın koordinatı elde edilir. Bu noktalar ile istenilen geometriler oluşturularak ölçüm yapılır. (Düzlem, daire, silindir, vektör, küre vs.)
    Ölçüm çalışması CAD data ile veya CAD data olmadan yapılabilir. CAD data ile ölçüm yapılacağı zaman referanslama sistemleri kullanılarak CAD data ve sistemin uzaydaki konumu eşleştirilir. Bu yöntemlere genel olarak;

    •  RPS
    •  3-2-1
    •  Bestfit gibi isimler verilir.

    Farklı programlarda farklı isimler ile kullanılabilir. Eğer CAD data olmadan ölçüm yapılıyorsa parça önce koordinat sistemine oturtulur X,Y ve Z düzlemleri belirlenir. Sonrasında istenilen ölçüm yapılabilir. Basit ölçüler alınacağı durumlarda koordinat sistemine oturtmadan da ölçüm yapılabilir.

    ​CMM ve Taşınabilir CMM ‘in Uygulama Alanları

    1. Bir ürünün orijinal üreticisi artık ürün üretmiyor ise ürünün 2D / 3D dökümanlarının çıkarılması gerekebilir,
    2. Orijinal tasarımın yetersiz görüldüğünde üzerinden devam etmek için kullanılır,
    3. Orijinal tasarım dataları kayıp veya mevcut olmadığında,
    4. Rakip ürünlerin iyi ve kötü özelliklerini tümüyle ortaya çıkarmak için,
    5. Yeni ürün geliştirmede rakip ürünler üzerinde mekanik analiz yapmak için data oluşturmada,
    6. Ürün performansını ve özelliklerini iyileştirmek için yeni yollar keşfetmek için,
    7. Yıpranmış parçaların deformasyon ve deplasman analizlerinde,
    8. Arşivleme çalışmaları için kullanılır.

    Call Now Button
    WhatsApp chat