• Pts- Cts: 9:00 – 19:00
  • + 905358993455
  • info@tpkendustri.com
  • Hızlı İmalat

    Hızlı İmalat Nedir?

    Hızlı İmalat, gerçek kalıba geçmeden önce gerekli test ve analizlerin yapılabileceği, saha testlerinin uygulanabileceği gerçek veya muadili malzemeler ile yapılan az adetli hızlı imalat yöntemidir. Ayrıca seri üretimden az adetli (100 – 50.000 gibi) ihtiyaç duyulan işler için de son derece uygun bir üretim tercihidir.Farklı üretim teknikleri ile, kalıp yatırımı yapmadan üretim yapılabilecek  yöntemlerin kullanıldığı üretim şeklidir. Bu yöntemler Silikon Kalıplama, RIM, Alüminyum Kalıplama gibi hızlı imalat teknikleridir.

    Nasıl Yapılır?

    Üretimi planlanan data üzerinde yapılan inceleme, hızlı imalattan beklenen özellikler ve adet bilgileri bir araya getirilerek izlenecek olan üretim tekniğine karar verilir.

    SİLİKON KALIPLAMA TEKNİĞİ İLE ÜRETİM:

    Silikon kalıplama yöntemi prototip üretim tekniği olarak da kullanılsa, aslında bir hızlı imalat tekniğidir. Silikon kalıplama için ihtiyaç duyulan master model 3 boyutlu yazıcı ya da CNC ile üretilerek elde edilir. Master model kullanılarak elde edilen silikon kalıp ile kısa sürede parçalar üretilebilir.

    RIM (REACTİON INJECTİON MOLDİNG) TEKNİĞİ İLE ÜRETİM:

    RIM tekniği ile üretimde, silikon kalıplamadan farklı olarak genellikle poliüretan ya da alüminyum kalıp tercih edilmektedir. Bu kalıpların içerisine, 2 farklı malzemenin karışımı ile ortaya çıkan 3. Bir malzeme düşük basınç ile enjekte edilir.

    RIM tekniği ile üretimde silikon kalıba göre çok daha fazla adette ürün aynı kalıptan elde edilebilir.

    ALÜMİNYUM KALIPLAMA TEKNİĞİ İLE ÜRETİM:

    Alüminyum kalıplama aslında geleneksel enjeksiyon kalıp üretiminden farksız bir uygulama yöntemidir. Enjeksiyon kalıpları imalat çeliğinden yapılırken CNC işleme süreleri uzun olduğu için hem süre hem de maliyet olarak yüksek rakamlara üretilebilmektedir. Halbuki alüminyum malzeme CNC de çok daha hızlı bir şekilde işlenebildiği için maliyetler daha aşağıdadır.

    Alüminyum ile işlenen kalıplarda alınabilen baskı sayısı, parçanın ebatlarına, içine basılan malzemeye ve ihtiyaç duyulan basınca göre değişkenlik göstermekle birlikte, 1.000 adet ile 50.000 adet arasında değişkenlik gösterir.

    Hızlı İmalat Uygulamaları

    Silikon Kalıplama Uygulamaları:

    Silikon kalıplama yöntemi genellikle testlere girecek parçalar için tercih edilmektedir. Testlerde ortaya çıkabilecek revizyon ihtiyaçlarını kalıp üzerinde uygulamak daha maliyetlidir. Bu nedenle test sonuçlarına göre silikon kalıplama ile elde edilen parçalar final haline geldikten sonra kalıp üretimine girmek maliyetleri azaltıcı ve süreci hızlandırıcı bir yöntemdir.

    Silikon kalıplama ile elde edilen parçalar, yüksek yüzey kalitesi ve görsel olarak son kullanım ürüne yakın olduğu için pazarlama faaliyetlerinde de sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca az adetli veya pazara acil olarak sürülmesi gereken son kullanım ürünler de silikon kalıplama yöntemi ile üretilebilir.

    Silikon kalıplama yöntemi bu gibi üretimler için geleneksel yöntemlere göre çok daha ekonomik bir çözüm sunmaktadır.

    RIM Uygulamaları:
    RIM hızlı imalatta oldukça yoğun olarak kullanılan bir yöntemdir. Otomotiv, beyaz eşya, savunma sanayisi gibi sektörlerde daha yoğun olarak kullanılmaktadır. Aylık 400 – 500 adet gibi rakamlarda üretim yapmak mümkündür.

    Örneğin otobüs, traktör gibi ticari araçların üretim adetleri az olduğu için enjeksiyon kalıp yatırımı pahalı kalabilmektedir. Bu durumlarda iç giydirme parçalar gibi poliüretan yapılar genellikle RIM tekniği ile üretilmektedir.

    Alüminyum Kalıp Uygulamaları:
    Geleneksel enjeksiyon yöntemi ile plastik parça üretimi yapan tüm sektörlere hitap eden bir uygulama yöntemidir. İlk seriyi daha hızlı piyasaya sürmek, gerçek malzemeden ön seri üretim, az adetli son kullanım parçaları gibi konularda tercih edilen bu yöntem ile kalıplama süreçlerini kısaltmak mümkündür. Klasik yöntemlere göre kalıp maliyetleri çok daha düşüktür.

    Ek bilgi için aşağıdaki bağlantıları takip edebilirsiniz.

    Reaction Injection Molding(Wiki)
    RIM Process
    Ayrıca diğer hizmet ve teknolojilerimiz için ana sayfamızı inceleyebilirsiniz.

    Call Now Button
    WhatsApp chat